Сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама написаха отворено писмо до народите от Западните Балкани, публикувано от базирания в Подгорица всекидневник Dan.

В писмото на представителите на страните от Западните Балкани се посочва, че Европа не е континент, а визия, че гражданите на Западните Балкани като неразделна част от континента и визията са били изоставени твърде дълго, предава съдържанието му кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Белград

"Желанието на нашите хора да бъдат приети от членовете на ЕС отново и отново беше възпрепятствано от вътрешните политики на страните членки, неизпълнението на дадените обещания и страха от бъдещето. Това доведе до разочарование, нестабилност, емиграция и липса на големи инвестиции,“ се казва в отвореното писмо.

"Ние, като лидери на нашите държави, можем да решим да се оплакваме от това или можем да решим да направим нещо по въпроса. Ние избрахме второто. През ноември 2019 г. подписахме предварително споразумение за стимулиране на така наречения Берлински процес, така че да вземем в свои ръце по-задълбоченото регионално сътрудничество,“ се добавя в писмото.

Тримата държавници посочват, че намерението им е да преодолеят социалните, икономически и търговски бариери, които забавят икономическия растеж в целия регион, чрез прилагане на четирите европейски свободи в балканските страни.

"Оттогава систематично спазвахме и подписахме споразумения, които позволяват на нашите граждани да работят свободно в нашите страни, намалихме граничния контрол, който ще позволи преминаването на стоки, почти без забавяне, изградихме механизми за свободно пътуване на нашите граждани между нашите страни - така като гражданите на ЕС пътуват между своите страни. "Нашата инициатива, наречена Отворени Балкани, се оказа ефективна и полезна дори в преодоляването на трудните времена на пандемията“, се казва в писмото.

Въпреки че досега Инициативата "Отворени Балкани“ включва само Сърбия, Албания и Северна Македония, подписалите я страни посочват, че инициативата е била и ще бъде отворена за всички страни от Западните Балкани.

"Използваме тази възможност отново да поканим всички наши съседи да се присъединят и да предложат на своите граждани предимствата, които предлагаме на нашите. Чрез свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги нашето сътрудничество може да насърчи търговията и растежа и да улесни живота на всеки човек в нашия регион,“ пише в писмото, подписано от Заев, Вучич и Рама.

Там също така се подчертава, че въпреки че "често са наричани "буре с барут“ в Европа, като "отговорни лидери“ те не могат да позволят на региона да потъне в кошмарите на миналото, докато ЕС не успее да направи повече за разширяването ".

"Имаме своите различия, не сме съгласни по някои политически въпроси - но всички сме съгласни, че икономиката и четирите европейски свободи са начин да предложим на нашия регион надежда и траен мир", се казва в писмото, добавяйки, че "Отворени Балкани“ не е утешителна награда вместо членство в ЕС, но, напротив, голяма стъпка към него“.

"Точно както Общността за въглища и стомана роди Европейския съюз след Втората световна война, така "Отворени Балкани“ ще бъдат запомнени като повратна точка, която доближи нашите народи до ЕС – и пълноправно членство в най-големия търговски блок в света“, се казва в писмото.

Подписалите се посочват, че няколко европейски лидери и американската администрация вече са изразили подкрепата си, за което са им благодарни. В него се добавя, че предприемачи, фермери и студенти от всички Западни Балкани също са показали своята подкрепа и вдъхновение.

"Сега целият ЕС като такъв трябва да се присъедини към пълната подкрепа за "Отворени Балкани“ и да насърчи другите ни съседи към пълно приобщаване в нашата инициатива, от необходимостта до действието. Крайно време е всички народи страни в региона да се обединим за по-добро общо бъдеще. То предлага стабилност, спокойствие и по-добър стандарт на живот за всички. "Бъдеще, което се издига над кавгите от миналото и което дава надежда на нашите деца в страните, в които заслужават да живеят“, заключава отворено писмо на президента на Сърбия и министър-председателите на Северна Македония и Албания до Западните Балкани, цитиран от черногорския вестник Dan.

Превод и редакция: Юлиян Марков