Сомалийските пирати, които отвлякоха плаващия под малтийски флаг български кораб "Руен“ през декември миналата година, вероятно са го използвали при атака срещу друг товарен кораб преди няколко дни, предава Reuters, като се позовава на съобщение от European Union Naval Force.  

Сомалийските пирати предизвикаха хаос във важни глобални водни пътища за десетилетие до 2018 година, а в края на миналата година възобновиха атаките си след пауза, продължила няколко години. Ако информацията за "Руен“ бъде потвърдена, атаката във вторник от отвлечен кораб ще отбележи връщане към стратегия, използвана, когато пиратите бяха в своя пик, коментира агенцията.

"Визуална информация“ показва, че най-малко 12 предполагаеми пирати са се качили на борда на кораба "Абдула“, според данни от операцията на ЕС за борба с пиратството EUNAVFOR.

"Възможно е произходът на пиратите, участващи в това отвличане, да е същият като при това на "Руен“, се казва в съобщението, в което се уточнява, че екипажът на "Абдула“ е в безопасност.

Британската фирма за морска сигурност предупреди за "съмнения, че корабът може да бъде използван като такъв за извършване на нови атаки срещу търговски плавателни съдове“.

"Руен“, който има черен корпус и червена палуба, е бил забелязан да плава на изток на 160 морски мили (296 км) югоизточно от Ейл, Сомалия, според данни на Ambrey. Компанията посъветва други кораби в района да засилят бдителността си.

Вземането на абордаж на "Руен“ бе първото успешно отвличане с участието на сомалийски пирати от 2017 година, когато международни военноморски сили спряха серия от атаки в Аденския залив и Индийския океан.

Откупът за отвлечения екипаж на "Руен“ не е платен, припомни Ambrey. Медиите съобщават, че пиратите държат в плен 17 души от екипажа, след като са освободили един по медицински причини.