Френският президент Еманюел Макрон осъди срещата на Виктор Орбан с Владимир Путин. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори посланието на Макрон, като съобщи, че то е обща позиция, послание на ЕС, предаде The Guardian.

Френският президент заяви, че държавите членки на ЕС не трябва да подкопават политиката си по отношение на Украйна и всяка подобна среща трябва да бъде предварително съгласувана с държавите членки на ЕС.

Макрон допълни, че част от членството в ЕС означава, че има определени "ограничения" и никоя държава членка не трябва да предприема действия, които отслабват блока.

"Няма абсолютно никаква нужда да се забранява на държавен глава или правителство да върви в една или друга посока. И това не ни шокира", коментира Макрон неотдавнашната среща на Орбан с Путин.

"Това, за което моля, от уважение и лоялност, е да се координираме предварително и да се координираме след това и, особено в ситуацията, в която се намираме с Русия, да не използваме тези двустранни контакти, за да договаряме неща за себе си, които биха отслабили нашето единство. Нямам морални или поведенчески уроци, които да дам на който и да е министър-председател, и по-специално на министър-председателя Орбан".

"Не съдя за това, което той е направил. Мисля, че може да бъде полезен, кой знае, в някакъв момент. Казвам само, че не трябва да му позволяваме да ни отслабва. Мисля, че от началото на войната в Украйна нашата сила беше в това, че бяхме единни, бързи и имахме една позиция".

Макрон добави: "Брюксел не е нападнал Унгария или Европейския съюз. Унгария взе суверенно решение да се присъедини към нашата Европа. Тя има голяма полза от това и се възползва от него, откакто се присъедини. И унгарският народ има много по-добър живот, откакто се присъедини към нашата Европа, но това беше суверенен избор."

"Лесно е да се каже, че това е Европа... Но ако бъркаме суверенен избор с акт на военно господство, ако това е точно така, тогава това е объркване на умовете. Това е сериозно противоречие. Искам да го осъдя още веднъж и да го кажа много ясно. Мога да ви споделя какво казах на Виктор Орбан: първо, уважавам всички държавни и правителствени ръководители, те имат суверенитет. Те имат различна чувствителност, която изразяват, но в действителност тя не накърнява приемствеността на нашите действия днес. Мисля, че трябва да уважаваме тази чувствителности, ако искаме да запазим единството в рамките на закона. Понякога трябва да се вслушваме в техните аргументи."

По-късно и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори посланието на Еманюел Макрон към Виктор Орбан.

"Лидерът е суверенен и свободен да избира своите партньори за дискусия. Но това, от което се нуждаем, е тясна координация. И това, от което се нуждаем, е прозрачност. Ако съдържанието на дискусията засяга Европейския съюз и единството в Европейския съюз – това е общо послание, което е изразено (на срещата)".