Общо 22 гръцки плажа в различни части на страната, от които четири на Крит и три на Халкидики, са загубили международната награда за качество "Син флаг“ и са изтеглени от националния и международния списък за 2024 г., защото или не са организирали себе си правилно за тазгодишния сезон или не отговарят на строгите критерии на програмата, съобщава АНА-МПА.

Гръцкото дружество за защита на природата, което е и национален оператор в международната програма "Син флаг", съобщи, че според техните оценки и съответните процедури, след необявени посещения на плажовете, са установили пропуски в спазването на критерии, свързани с: услуги за плувци и посетители (включително хора с увреждания), хигиена, точна информация, безопасност на плувци и посетители, правилно управление на околната среда, както и заемане на свободно крайбрежно пространство.

Подчертаваме, че отнемането на наградите се дължи на лоша организация, а качеството на водите за къпане остава отлично, според стандартите на Програмата, подчертаха от Гръцкото дружество за защита на природата.

 От там допълниха, че успоредно с това продължават контролите на всички наградени плажове в страната, контроли, които "в по-голямата си част се извършват без предупреждение".

"Сини флагове“ са отнети от четири плажа в различни части на Крит, по три плажа на Халкидики, Родос и Наксос, два плажа в района на Атика, по-широкия регион на Атина и Корфу, както и по един в Превеза и островите Андрос, Милос, Миконос, Тинос.

В края на май тази година бяха обявени наградените плажове в Гърция за 2024 г., страната остава на второ място в света за "сини флагове" с 652 наградени места.