Новият вариант на коронавируса с "голям брой мутации“ е открит в Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Мутацията BA.2.86 беше идентифицирана в Обединеното кралство в петък при човек без скорошна история на пътуване, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Това означава, че вече може да има "значително общностно предаване“ сред британците, добавя агенцията.

Щамът беше открит за първи път в Дания на 24 юли и също беше открит в тази страна на 31 юли, същия ден, когато беше открит в Израел.

Случай в САЩ беше открит по-рано този месец.

Твърди се, че вариантът е гномично отдалечен от вероятния си предшественик варианта BA.2, наречен "стелт Омикрон".

Този вариант получи прякора си от факта, че е по-преносим от оригиналния щам Omicron, който произхожда от Южна Африка и за първи път е открит в Обединеното кралство в края на 2021 г.

UKHSA отбелязват, че има "недостатъчно данни“, за да се оцени относителната тежест на новия щам или колко вероятно е той да преодолее защитата, предлагана от ваксините, в сравнение с други циркулиращи в момента варианти.

Агенцията уверява, че ще продължи да следи отблизо разпространението на варианта, докато продължават проверките за определяне на рисковете, които може да представлява.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на UCL в Лондонския университетски колеж, казва, че новият щам е "най-впечатляващият щам SARS-CoV-2, на който светът е бил свидетел след появата на Omicron“ с повече от 30 мутации .

Въпреки това е малко вероятно да предизвика нова вълна от тежки заболявания и смъртни случаи или да предизвика нови ограничения в ежедневния живот на хората, тъй като повечето хора имат известен имунитет срещу болестта.

Той посочи: "Дори в най-лошия сценарий, при който BA.2.86 предизвика голяма нова вълна от случаи, не очакваме да станем свидетели на сравними нива на тежко заболяване и смърт, както по-рано в пандемията“.

"Повечето хора на Земята вече са ваксинирани и/или заразени с вируса. Дори хората да се заразят отново с BA.2.86, имунната памет пак ще позволи на имунната им система да се включи и да контролира инфекцията много по-ефективно“, заяви той.