"Руската армия активно изгражда отбранителни укрепления на временно окупирания ляв бряг на Херсонска област и в анексирания Крим. И така, руснаците разбират, че позициите на украинските въоръжени сили (ВСУ) се приближават все повече и повече до тях". Това е заявила ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк, предава украинският Канал 24.

Хуменюк отбелязва, че руските сили продължават да изграждат отбранителни съоръжения, въпреки че имат втора и трета отбранителна линия, които са доста силно укрепени.

Според Хуменюк руските сили се намират на територията на временно окупирания ляв бряг на Херсонска област от дълго време, но също така имат малко ресурси и време за оборудване на новите укрепления.

"Съзнавайки, че напредването на ВСУ е неизбежно, те продължават разминирането, включително чрез коригиране на спонтанното разминиране, настъпило след взривяването на Каховската ВЕЦ", коментира тя.

Тя добавя, че "минно-взривните прегради, монтирани непосредствено по ръба на водата, са били спонтанно преместени от водата на различни разстояния". Освен това, според говорителката, "тези минни бариери, създадени от детонирането на водноелектрическата централа, все още работят срещу самите руснаци", причинявайки щети на техните части.

Хуменюк подчертава, че в анексирания Крим Русия е съсредоточена върху изграждането на отбранителни укрепления в северната част на полуострова. "Тъй като това, което построиха в южната част, беше отнесено от мощна буря, освен това тези структури нямат никакъв смисъл от гледна точка на отбраната".

Хуменюк смята, че "сега руската армия е съсредоточена да се закрепи от север на полуострова, тъй като руснаците разбират, че ВСУ се приближават твърде близо до отбранителните им линии".