Ужасяващо откритие бе направено в западната част на Москва. Работници разкопаваха земята под ресторант в 1-ви Сетунски проезд на руската столица, за да сменят комуникациите, но се натъкнаха на цял пласт човешки кости, пишат местните медии.

"Тази находка е направена на дълбочина около 3,5-4 метра“, разкри източник от правоприлагащите органи. "Около 16 часа беше открит единият череп. След час – още един. В момента може да се твърди, че в този масов гроб лежат най-малко десет души - според броя на откритите черепи“.

Работата, естествено, веднага е спряна. В момента на място работят криминалисти. Те не изключват, че предстоят и още находки.

В момента на мястото, където са намерени останките, има ресторант. Той обаче е построен преди малко повече от десет години. Преди това на това място е имало паркинг, а още по-рано индустриална зона.

Една от първите версии е, че копачите случайно са се натъкнали на погребение от бурните 90-те години. Разследващите обаче имат други предположения.

"Установено е, че точно на това място по време на Великата отечествена война е имало бомбоубежище“, казва източник от правоохранителните органи. "Вероятно останките все пак  са от този период.

От Следствения комитет отбелязват, че намерените човешки кости ще бъдат изпратени за съдебномедицинска експертиза.

"По време на изследването специалистите ще могат да кажат колко време са лежали човешките останки в земята“, заяви Юлия Иванова, старши помощник на началника на Главното следствено управление на Следствения комитет на Русия за Москва.

От прокуратурата уточняват, че към момента става въпрос за откритите 10 цели черепа и още 10 фрагмента от черепи.

"По предварителни данни давността на смъртта е около 20-30 години. Ходът и резултатите от процесуалното разследване, проведено по случая, се контролират от Никулинската междурайонна прокуратура“, заяви Людмила Нефедова, ръководител на пресслужбата на Московската прокуратура.