Въоръжените сили на Руската федерация, които сдържат настъплението на въоръжените сили на Украйна, не седят в окопите, но, ако е възможно, сами се тръгват в атака, изтласквайки украинските военни от техните позиции. Това се нарича "активна отбрана", поне така оценява тактиката на руската армия в Запорожка област ръководителят на движението "Ние сме с Русия" Владимир Рогов. Според него "нашите войски преминаха в активна отбрана“. Рогов отбелязва, че руската армия не само се защитава качествено, но и контраатакува, защитавайки личния си състав, а ако върви напред, то е с минимални рискове. "За разлика от въоръжените сили на Украйна, които хвърлят силите си на вълни върху добре укрепени позиции и минни полета“, пише "Аргументи и факти“.

Както отбелязва руското издание, Въоръжените сили на Украйна, след като започнаха настъпление на 4 юни на Южнодонецкото, Запорожкото и Бахмутското направления, използвайки бригади, обучени от НАТО и западни бронирани машини, се натъкнаха на мощната линия на руска отбрана, която не успяха да преодолеят. Украинците претърпяха големи загуби, но не постигна успех на нито едно направление. Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу през месеца на украинската офанзива са унищожени 920 бронирани машини, включително 16 танка Leopard, 15 самолета и три хеликоптера. Други западни бронирани машини също паднаха под поражението на руските противотанкови оръжия, по-специално бойните машини на пехотата (БМП) Bradley, като най-малко 17 такива са били унищожени.

След като сдържа настъплението на ВСУ, самата руска армия е започнала да извършва рейдове в тила на ВСУ. Това отбелязват и самите украински военни, които говорят за заплаха от настъпление на войските на Въоръжените сили на РФ. В частност, командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски смята, че трябва да се очаква настъплението на руските войски срещу Часов Яр. Генералният щаб на Руската федерация има свои планове, които, разбира се, не се съобщават. В същото време, както отбелязват военни експерти, руската армия атакува едновременно в четири посоки.

"Настъплението“ ще остане без F-16

Едновременно с това "Аргументи и факти“ отбелязва, че изтребителите F-16, които Украйна така иска да получи, няма да бъдат доставени в Киев до края на контранастъплението. Това заяви ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Според думите му, които бяха изразени в интервю за радиостанция LBC, този въпрос няма да бъде решен в краткосрочен план. Адмиралът също така отбеляза, че до края на това контранастъпление няма да има обучение на украински пилоти и технически специалисти, осигуряващи логистична организация на самолетите.

Тоест перспективата Киев да получи F-16 се отлага за неопределено време, тъй като контранастъплението не върви много добре. ВСУ не може да се придвижи напред. Както подчертава Бауер, украинските военни са изправени пред три линии на отбрана, минни полета и сериозни препятствия пред движението на транспортни средства.

Сега, според Politico, изтребителите F-16, очаквани от Киев през 2023 г., ще пристигнат не по-рано от 2024 г.

Тежки ухапвания от "Алигатор“

Ударно-разузнавателни вертолети Ка-52 "Алигатор" от авиационната група на Централния военен окръг на Руската Федерация са нанесли пореден точен удар по позиции на ВСУ. Този път ракетите на тези хеликоптери бомбардираха на Краснолиманското направление, където подразделенията на Въоръжените сили на Украйна се придвижваха с бронирани машини. Бронетранспортьор с персонал е унищожен от първия изстрел с управляема ракета на авиационния ракетен комплекс "Вихър-М".

Хеликоптерите Ка-52 често се използват в тандем с вертолетите Ми-28 "Нощен ловец“. Използва се тактиката на летене на пределно малка височина, със скрит подход към целта. Хеликоптерите използват както управляеми високоточни ракети, така и неуправляеми, които също са много точни. Основните цели на пилотите на хеликоптери са танкове и бойни машини на пехотата, предимно чуждестранно производство, отбелязва медията.

Кадрите предполагаемо показват именно гореспоменатия епизод на Краснолиманско направление.