"Безопасната и безпроблемна евакуация на най-малко 19 000 души, много от които чужденци, далеч от горящите горски пожари на остров Родос с помощта на Министерството на външните работи, е най-голямата операция по евакуация на чужди граждани на гръцка територия", са заявили гръцки дипломатически източници, цитирани от AMNA.

"Министерството е действало бързо и координирано, за да допринесе за справяне с извънредната ситуация" са добавили те.

Отделът за управление на кризи към министерството е активиран в събота със заповед на гръцкия министър на външните работи Йоргос Герапетритис и работи 24 часа с 3 линии за помощ (210-3681730, 3681-1350, 3681-1259).

"Досега министерството е получило около 2500 обаждания от чуждестранни посетители, които се отнасят най-вече за улесняване на комуникацията им с посолствата, транспортиране до временно настаняване и информация за напускане на Родос. Осигуренана е и помощ при подмяна на изгубени документи за пътуване", са отбелязва още.

Въпреки че е известно, че гръцкото Министерство на външните работи предоставя помощ на гръцки граждани в чужбина, "това е първият път, когато министерството поема активна роля в управлението на криза, включваща чужди граждани в Гърция“, са отбелязали дипломатически източници.

Освен бюро за помощ, създадено на международното летище в Родос, министерството е създало бюро в щаба на Гражданската защита, където аташетата на посолствата са натоварени да пишат, редактират и превеждат съобщения за пресата, които се изпращат до международните новинарски агенции, включително BBC.