Служител на притежаващата товарния кораб Шукру Окан компания говори ексклузивно пред CNN за преживяванията на екипажа по време на качването на борда на руските военни и предупредителните изстрели срещу плавателния съд, като отбеляза, че сега са в румънски води и чакат да бъдат допуснати до украинското пристанище Измаил.

Корабът за генерален сух товар е бил празен по време на инцидента и е бил на път да вземе зърно от дунавските пристанища, за да го превози до европейски и турски пристанища, което е било "рутинно“ пътуване, според служителя на корабната компания.

По думите му, рутинно корабът първо отива до румънското пристанище Сулина, преди да продължи към украинското пристанище Измаил, но също така каза, че в някакъв момент през нощта член на екипажа е регистрирал дестинацията на Шукру Окан като Измаил.

Дунавският зърнен коридор е отделен от черноморския зърнен коридор, който някога бе защитен от вече несъществуващата "зърнена сделка“ с посредничеството на ООН.

Ето как се е разиграло всичко, според служител на корабната компания: 12-членният турски екипаж на Шукру Окан е бил уведомен по радиото от руския военен кораб в неделя, докато е бил на път за Измаил, в който момент корабът се е опитал да се върне обратно в турски води, за да за да се свърже с бреговата охрана на страната и други служители.

Малко след това руският военен кораб е стрелял предупредително по товарния кораб и е започнал да го следва, според представител на корабната компания, който говори със CNN при условие за анонимност.

След това хеликоптер излита от руския военен кораб и са произведени още предупредителни изстрели. Екипажът изчаква и руски военнослужещи се качват на кораба. Видео, заснето от екипажа на Шукру Окан, показва няколко членове на екипажа, седнали на палубата на кораба, докато руски хеликоптер кръжи над тях.

Руските войници разпитват капитана защо не е спрял кораба и той им казва, че е в международни води, добавяйки, че "за да уведомим официалните лица, обърнахме посоката си“.

След това руските войници са претърсили каютите на кораба с капитана за около час, а също така са прегледали документите и паспортите на всички членове на екипажа, според служител на корабната компания, който не е бил на борда по време на инцидента.

Той отбелязва, че руснаците са били доволни, че всички на борда са турци, добавяйки, че след като руснаците са били на борда, те не са отправили никакви заплахи или са предприели негативни действия срещу екипажа.

Руските войници наистина са накарали капитана на Шукру Окан да подпише документ на руски език, който служителят на корабната компания смята, че е изявление, удостоверяващо, че на борда няма "никакви наранявания или щети“.

"Тъй като нямаше отрицателни резултати и корабът не беше конфискуван, решихме, че трябва да продължи по пътя си“, заяви той пред CNN.

По думите на служителя, сега корабът е в румънски води и чака операторите на украинското пристанище Измаил да им позволят да продължат. Той описа този начин за достигане до Измаил като "нормална процедура". Данни от MarineTraffic показват, че Шукру Окан е бил във води близо до румънското пристанище Сулина в понеделник следобед.

"През последната година пътувахме рутинно напред-назад до тези пристанища“, казва служителят, който отбелязва, че корабната компания е закупила кораба през 2021 г. и го е регистрирала под флага на Палау поради ограниченията за кораби под турски флаг.

По отношение на предишното съобщение на Русия, че ще счита корабите, които отиват в украинските пристанища, като подозрителни за превозване на боеприпаси, той каза пред CNN: "Предполагам, че сме първите“, добавяйки, "но предвиждам този тип неща да стават все по-често срещани“.