След самоубийството на опозорения финансист Джефри Епщайн вниманието се насочва към кръга от негови приятели и сътрудници. Kои са ключовите фигури и как са свързани с мъжа, който ухажваше богатите и известните по света, разяснява Sky News в поредица от публикации.

Джефри Епщайн - Американски финансист и осъден за сексуално престъпление

След като започва работа като учител, Епщайн се насочва към високите финанси, когато убеждава бащата на един от учениците си да му даде работа в Bear Stearns. Бързо преминава през редиците на банката, като впечатлява шефовете си със способността си да държи богатите клиенти доволни, и след само пет години работа в банката започва самостоятелна дейност като финансов консултант. Той държи в тайна самоличността на бизнес партньорите си и само няколко имена са публично известни.

През 2008 г. Епщайн е обвинен в склоняване към проституция на непълнолетни момичета, но излежава кратка присъда в затвора благодарение на споразумение. През 2019 г., когато се самоубива в затворническа килия в Ню Йорк, той е в очакване на съдебен процес по обвинения в трафик на деца, с цел сексуално посегателство.

Принц Андрю - Херцог на Йорк, втори син и трето дете на кралица Елизабет II 

Принц Андрю се запознава с Епщайн през 1999 г., след като бракът му със Сара Фъргюсън се разпада. Той е въвлечен в скандала, след като се появява негова снимка с една от обвинителките на Епщайн - Вирджиния Робъртс (сега Джуфре), за която се твърди, че е направена на лондонския адрес на Епщайн.

Той се съгласи да се оттегли от кралските си задължения, след като отговори на въпроси за Епщайн и Джуфре в интервю за BBC през 2019 г., а през януари 2022 г. беше допълнително лишен от военните си титли и използването на "Негово кралско височество".

Допълнителни твърдения бяха направени от свидетел в едно от съдебните дела на  Джуфре. Йохана Шьоберг твърди, че принцът е докоснал гърдите ѝ, докато са седели заедно на дивана в апартамента на Епщайн в Ню Йорк през 2001 г.

Оттогава Андрю заявява, че се е виждал с Епщайн веднъж или два пъти годишно и е отсядал "в няколко негови резиденции", но през 2011 г. прекъсва връзките си с него, след като снимка на двойката, на която се разхождат заедно, предизвиква критики.

В изявление на херцога се посочва: "На нито един етап... не съм виждал, не съм бил свидетел или не съм подозирал поведение от вида на това, което впоследствие доведе до ареста и осъждането му."

Гислейн Максуел - Дъщерята на магната Робърт Максуел

Живее, пътува и работи с Епщайн в края на 90-те и началото на 2000-те години. Смята се, че двамата са се срещали през 1991 г. и са останали приятели след раздялата си.

Тя е арестувана от ФБР през юли 2020 г., когато полицаите я откриват по време на обиск в уединен имот в Брадфорд, Ню Хемпшир, където се е крила след смъртта на Епщайн.

След триседмичен съдебен процес през декември 2021 г. Максуел е призната за виновна в набирането на непълнолетни момичета за сексуално насилие от бившия ѝ приятел и по-късно е осъдена на 20 години затвор.

Описана от прокуратурата като негов "партньор в престъплението" и "опасна" по време на процеса, тя е осъдена по пет от шестте обвинения, в които е обвинена.

Тя набира и подготвя за Епщайн 4 тийнейджърки, които да насилва в масажни кабинети в периода 1994-2004 г. в различни негови имоти.

Вирджиния Робъртс-Една от предполагаемите жертви на Епщайн

Джуфре твърди, че е била наета от Максуел за масажистка на Епщайн и впоследствие е била насилвана от него. Тя е една от първите предполагаеми жертви, които говорят публично, и е заснета на известна снимка с принц Андрю, който постави под въпрос автентичността на снимката.

Тя твърди, че е била предоставена на някои от другите приятели на Епщайн и е била принудена да прави секс с тях. Тя заведе дела за клевета срещу Максуел и адвокат Алън Дершовиц заради твърденията им, че лъже.

Много от обвиненията срещу Епщайн и неговите сътрудници, които са станали публично достояние, са се появили заради различните ѝ съдебни искове.

В нейния граждански иск от 2021 г. принц Андрю е посочен само като ответник, но Епщайн и Максуел се споменават многократно.

Други предполагаеми жертви - известни са имената на още 8 жени

Бил Клинтън- Президент на САЩ  1993-2001 г.

Когато напуска Овалния кабинет, Бил Клинтън е близък с Епщайн, но заявява, че не е знаел нищо за "ужасните престъпления" на Епщайн. Клинтън е летял със самолета на Епщайн 26 пъти между 2001 и 2003 г., според NY Mag. Доклад от 2015 г. установява, че Епщайн е имал 21 различни имейл контакта и номера за Клинтън. Свидетел разказва, че Клинтън "обича млади момичета“, става ясно от съдебни документи.

Доналд Тръмп - президент на САЩ 2017-2021 г.

Доналд Тръмп е сниман с Епщайн на различни събития през годините и веднъж дори го нарекъл "страхотен".

Двамата се движат в едни и същи среди във Флорида и Ню Йорк в продължение на много години, но оттогава Тръмп отрича да е бил близък с Епщайн, като казва, че го познава само заради собствения си клуб в Палм Бийч, където през 2001 г. Тръмп е сниман с Епщайн и Максуел.

Лесли Уекснър- Милиардерът основател на фирмата за бельо Victoria's Secret

Уекснър, единственият известен клиент на фирмата за финансов мениджмънт на Епщайн, наема финансиста през 1991 г., за да се грижи за парите му. Съобщава се, че Епщайн е спечелил повече от 200 млн. долара от сделката. Уекснър обаче твърди, че Епщайн е присвоил 46 млн. долара от личното му състояние и го е измамил. Уекснър е уволнил Епщайн "преди повече от десетилетие", според изявление на компанията му от началото на тази година.

Уди Алън - актьор и режисьор

Твърди се, че режисьорът се е срещал с Епщайн няколко пъти, включително на вечеря за принц Андрю в дома на Епщайн в Манхатън през 2010 г. Епщайн и Алън са снимани да се разхождат заедно през 2013 г., пет години след първите обвинения и затвора за Епщайн.

Жена, която впоследствие става една от личните асистентки на Епщайн, също твърди, че когато е била на 16 години, тя и Алън са имали осемгодишна връзка, започнала, когато той е бил на 41 години. 

Други знаменитости

Съдебните документи сочат, че Епщайн е поддържал контакти с широка мрежа от влиятелни хора с добри връзки. Сред тях са били:

Алън Дершовиц

Известният адвокат и професор от Хавард, един от членовете на правния екип на О Джей Симпсън, според съобщенията е бил идентифициран като участник в сексуална група от две жени в дело срещу Епщайн през 2007 г. Той отрича обвиненията.

Катрин Кийтинг

Кийтинг, средната дъщеря на бившия австралийски министър-председател Пол Кийтинг, беше идентифицирана от австралийските медии като тайнствената жена във видеозаписа, на който се вижда как принц Андрю маха на жена, която напуска имението на Епщайн. Тя е снимана с принцеса Юджини, дъщерята на Андрю, три години по-късно.

През 2014 г. тя интервюира Гислейн Максуел за Huffington Post, но няма предположения, че е знаела или е участвала в някое от предполагаемите престъпления на Епщайн.

Какво следва

Десетки жени, които обвиняват Епщайн в злоупотреби, търсят обезщетение от имуществото му в размер на 577 млн. долара. Бившият главен прокурор на САЩ Уилям Бар обеща, че всеки, който е подпомагал Епщайн в сексуалния трафик, ще бъде преследван в рамките на продължаващо разследване. Франция също започна предварително разследване, за да провери дали Епщайн е извършил сексуални престъпления на френска територия или срещу малолетни френски жертви.

ФБР, Службата на генералния инспектор на Министерството на правосъдието на САЩ и Бюрото за затворите на САЩ провеждат разследвания за това как Епщайн е успял да се обеси, докато е бил настанен в затвора "Метрополитън" в Долен Манхатън. Един от адвокатите на Епщайн обаче оспорва версията за обесване, заявявайки, че счупените кости на шията отговарят по-скоро на задушаване, отколкото на самоубийство.

Очаква се многобройните текущи разследвания да открият още жертви и повече подробности за мрежата от богати приятели на Епщайн.