Контейнеровозът "Йозеф Шулте“ напусна пристанището на Одеса, превръщайки се в първия цивилен кораб, който използва временния транспортен коридор, открит след оттеглянето на Русия от т.нар. зърнена сделка. Съответното обяви министърът на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков в публикация всоциалната мрежа Facebook, предава Reuters.

"На 16 август 2023 година контейнеровозът, който се намира в пристанището на Одеса от 23 февруари 2022 година, напусна Воронцовския фар и се насочи към Босфора. На борда има повече от 30 000 тона товари (2114 контейнера), включително храна“, написа Кубраков.

Отбелязва се, че коридорът ще се използва за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни по време на започването на военните действия в страната.

"Съгласно навигационната заповед на ВМС на Въоръжените сили на Украйна №6, от 8 август 2023 година започнаха да действат временни маршрути за движение на граждански кораби към/от черноморските морски пристанища на Украйна“, припомни министърът.

Той допълни, че Украйна е предложила този маршрут в жалбата си до Международната морска организация (ММО).

"Съветът на ММО признава международното право на Украйна за свободно търговско корабоплаване и призовава Русия да спре всякакви заплахи и да спазва международните конвенции“, подчерта Кубраков.

За последен път кораб напусна пристанището на Одеса по зърнената сделка на 16 юли. Ден по-късно споразумението се разпадна.