Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките на енергийни ресурси от Русия, които оставят страната "отворена за злонамерено влияние от Кремъл“. Това подчерта европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон в рамките на организираната от Politico Sustainability Future Week.

"Дори Унгария знае, че като продължава тази дейност, предоставя на Русия правото да манипулира нейния пазар“, подчерта Симсон, допълвайки, че "не е [в] неин интерес да продължават тази зависимост“.

Руският гигант "Газпром" обяви миналия месец, че ще увеличи доставките на природен газ за Унгария тази зима след разговори в Пекин между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

"Познавам един политически лидер в Европа, който се ръкува с този военнопрестъпник, но това е положението“, отбеляза Симсон, споменавайки срещата.

Подходът на Унгария рязко контрастира с усилията на останалата част от Блока, включително близките й държави-членки като Словакия и България, за постепенно преустановяване на вноса на руска енергия до 2027 г. Като цяло ЕС намали зависимостта си от руски тръбопроводен газ от над 40% преди началото на войната до 10% към днешна дата.  

"Нашето ясно искане към тях е, подобно на други държави-членки, които все още използват руска технология, да изготвят план как да диверсифицират доставките“, обобщи Симсон.

В същото време комисарят по енергетиката определи като "жалко“, че Унгария продължава изграждането на АЕЦ "Пакш II“, която ще зависи от подкрепата и ядреното гориво от Русия. Будапеща обеща да се противопостави на всякакви санкции, които биха засегнали атомната енергия.

В момента ЕС работи по своя 12-и пакет от санкции срещу Русия. Въпреки че пакетът не се очаква да включва никакви значителни ограничения върху закупуването на руски втечнен природен газ, Симсон заяви, че "в момента, в който с Унгария постигнем единодушие, тогава ще имаме и такава колективна позиция“.