В продължаващата танкова война в Украйна вниманието привлича руският Т-72, но НАТО разполага с впечатляващи основни бойни танкове. Британският Challenger 2, френският Leclerc, американският M1 Abrams и германският Leopard 2 са пример за усъвършенстваните бронирани възможности на НАТО, пише The National Interest.

-Challenger 2, със своята здрава броня и въоръжение, и Leclerc, известен със своята огнева мощ и усъвършенствани системи, демонстрират значителни предимства. M1 Abrams, любимият на САЩ, е известен със своите бойни характеристики. Leopard 2 се счита за най-добрия танк на НАТО благодарение на своята гъвкавост и защита. Въпреки това, ефективното използване от Украйна на безпилотни самолети с поглед от първо лице (FPV) се оказа по-ефективно срещу руските танкове, което е сигнал за промяна в съвременната война.

В Европа се води танкова война. По-конкретно в Украйна. И докато руснаците откраднаха всички заглавия със своите танкове, като например Т-72, който е емблематичният танк в тази кампания, НАТО има няколко класа основни бойни танкове, които разработва. Много от тях поотделно са впечатляващи оръжейни платформи с високи технологии и защита от ново поколение.

Започвайки от най-малкия към най-големия, National Interest проследява петте най-добри танка на НАТО, съществуващи в момента.

5. Британският Challenger-2

Притежаващ композитна броня "Дорчестър", този британски танк служи на британската армия в продължение на десетилетия. Предвижда се той да бъде изведен от въоръжение в рамките на десетилетието и заменен от по-съвременния Challenger-3.

Според Forbes британската военна доктрина "от години изисква от танкистите си да се бият отбранително, докато са вкопани". Британците са възнамерявали украинските им съюзници да използват шепата Challenger-2, които предадоха на украинците миналата година, в отбранителна позиция. Но украинското подразделение, което разгърна тези системи, се сражаваше офанзивно срещу руските линии.

Така че Challenger-2 досега се е представил слабо в Украйна. Но това не бива да се разглежда като обвинение към тази марка британски бойни машини.

Този танк носи 52 патрона за своето 120-милиметрово основно оръдие L30A1. Той има коаксиално 7,62-мм верижно оръдие L94A1 EX-34, както и 7,62-мм картечница L37A2 в "купола на командира" на танка. Този британски звяр се задвижва от дизелов двигател Perkins CV-12 с мощност 1200 конски сили, който му осигурява пробег от450 км.

4. Френският Leclerc

Този танк от трето поколение, произведен във Франция, "излъчва огнева мощ", както го описва Питър Сучу от National Interest. Проектиран да замени остаряващия парк от танкове AMX-30 на френската армия, танкът е първоначално замислен през 80-те години на миналия век и за първи път е използван през 1991 г. Той е много добър и непрекъснато напомня колко много хора продължават да не разбират силата и техническите умения на френските въоръжени сили. Leclerc е пример за това техническо умение и военно майсторство.

Leclerc е въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което превъзхожда както американския M1 Abrams (повече за него по-късно), така и главното оръдие на споменатия по-горе британски Challenger-2. Този танк, благодарение на помощта на автомат за зареждане, може да изстрелва по 12 патрона в минута, докато е в разгара на боя.

Модулна бронирана система, адаптираща се към дадената среда на заплаха, защитава екипажа на Leclerc. Горната част на кулата е закалена, за да издържи на директна атака, а долната част на танка е защитена с прагове, за да се предпази механичната работа на модерния френски "сухопътен боен кораб".

Говорейки за механиката на френската военна машина, тя се задвижва от дизелов двигател SACM V8 с високо налягане, който осигурява 1500 конски сили. Танкът може да бъде оборудван и с допълнителни резервоари за гориво, за да се увеличи обхватът му.

3. Американски M1 Abrams

Най-добрият от най-добрите в арсенала на американската армия за водене на бронирана война е M1 Abrams. Той е толкова обичан и ефективен, че армията се отказа от дългогодишния си план да замени Abrams с изцяло нова система, а вместо това избра да направи основен ъпгрейд на Abrams - AbramsX. Този танк се наложи в успешната американска мисия за освобождаване на Кувейт от Ирак на Саддам Хюсеин в "Пустинна буря".

Всъщност това е американският танк, който участва в последната голяма танкова битка на 20-и век ( битката при 73 Ийстинг-(името идва от координатите на картата). Оттогава насам Abrams е смятан за най-великия танк в света. И макар че неизменно е танк от най-високо ниво, всъщност той не е технологично най-добрият танк в алианса на НАТО - това се пада на германския Leopard 2.

Що се отнася до възможностите на легендарния танк Abrams. Най-новият вариант на танка развива максимална скорост от 67 км в час (не е лошо за брониран джудже като Abrams). Той има 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, както и 7,62-милиметрова коаксиална картечница М240 и 50-милиметрова картечница М2. Обхватът му е 426 км.

Разбира се, той има ограничения и те се проверяват в Украйна. Все пак това е един от най-добрите танкове в арсенала на НАТО и когато се използва от правилно обучени екипажи, е "убиец на бойното поле".

2. Leopard 2 на Германия

Германците отдавна са известни с авангардния си дизайн на танкове. Leopard 2 се оказва толкова популярен, че освен в Германия, служи в армиите на Австрия, Канада, Чили, Дания, Финландия, Гърция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Сингапур, Швейцария, Швеция, Испания и Турция, като през последните няколко десетилетия са произведени повече от 3200 танка, според Army-Technology.

През 2010 г. е произведен по-нов вариант на танка - Leopard 2A7+, който се отличава с модулен комплект за защита, подобрена устойчивост и повишена мобилност. Други варианти включват Leopard 2 A6M, Leopard 2 A5, Leopard 2 A4 и Leopard 1 A5. През 2004 г. към танка е добавена повишена минна защита, която позволява на екипажите на танковете да оцелеят при противотанков взрив под танка, без да получат наранявания. Това е един от най-добре защитените танкове в света.

Набор от усъвършенствано оптично оборудване дава на екипажите на танковете значителни предимства в разгара на боя. Двигателят е дизелов двигател MTU MB 873, съчетан с трансмисия Renk HSWL 354.

Въоръжението се състои от 120-милиметрово оръдие L55 от Rheinmetall Waffe Munition, което осигурява значително увеличение на скоростта, обхвата и бронезащитата в сравнение с конкурентите си. Това основно оръдие е съвместимо със 120-милиметрови боеприпаси и високопроникващи снаряди. Rheinmetall конструира боеприпаси с кинетична енергия LKE 2 DM53, които позволяват на Leopard-2 да стреля на разстояние до 5000 м.

Достатъчно е да се каже, че от всички танкове, с които разполага НАТО, Leopard 2, произведен в Германия, е най-великият от тях.

1. Украинските дронове за наблюдение от първо лице

Ако смисълът на един танк е едновременно да унищожава други танкове и същевременно да пробива вражеските линии, трябва да се отбележи, че противотанкова система номер едно на НАТО изобщо не е друг танк. От началото на войната Украйна овладя използването на дронове с поглед от първо лице (First-Person View - FPV), които да използва срещу огромния танков арсенал на Русия. Тези безпилотни самолети се оказаха от съществено значение за забавяне на руското настъпление.

Нито един танк, който украинците са използвали, дори изброените по-горе, не е бил толкова полезен срещу други танкове и за пробиване на руските линии, колкото тези евтини и лесни за използване FPV дронове.

Тези безпилотни системи доказват, че епохата на танковете ще бъде доминирана от безпилотни самолети.