Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация е предотврати опит за покушение срещу ръководителя на Крим Сергей Аксьонов. Задържан е руски гражданин, вербуван от украинските тайни служби, съобщиха за ТАСС от прессцентъра на ФСБ.

"Беше пресечен опит за убийство на ръководителя на Република Крим Сергей Аксьонов, организиран от специалните служби на Украйна. В хода на оперативно-издирвателните дейности е установен и задържан руски гражданин, роден през 1988 г., който е вербуван от СБУ и е преминал курс на обучение по разузнавателно-подривна дейност на територията на Украйна, включително минно-взривна подготовка. Според ФСБ през юни, година по-късно, агент на чуждестранно разузнаване пристига на територията на Крим и започва да се готви да извърши терористична атака, която планира да извърши, като взриви колата на ръководителя на републиката. Атентаторът не е имал време да доведе престъпното намерение докрай, тъй като е бил задържан, когато взривното устройство е било извадено от тайника“, поясниха от ФСБ.

Уточнява се, че мъжът е признал за престъплението. "Бях вербуван от специалните служби на Украйна. Приех позивната "Каратист“. Получих задачата да отида в Симферопол. Чаках адреса, на който се намира колата, за да поставя мина, за да мога по-късно да закарам тази кола на улица "Севастополская“, за да взривя кортежа на Аксьонов“, казва задържания във видео, разпространено от прессцентъра на ФСБ. Мъжът също така признава, че е преминал специално обучение в Украйна.

Това не е първото покушение на украинските спецслужби срещу Аксьонов, предотвратено от руската ФСБ. В началото на май ФСБ обяви потушаването в Крим на дейността на разузнавателната мрежа на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, планирала да извърши серия от диверсии и терористични актове. Участниците в него са планирали опити за убийство на Аксьонов, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов и кмета на Ялта Янина Павленко. Тогава бяха арестувани седем души.