Бивш офицер от Министерството на държавната сигурност (Щази)  на бившата ГДР бе осъден на 10 години затвор за убийство отпреди 50 години на поляк, който се опитал да избяга в Западна Германия през Берлинската стена, съобщава Reuters.

Уточнява се, че през март 1974 година тогава 30-годишният Мартин Манфред Н. е прострелял в гръб 38-годишния полски гражданин Чеслав Кукучка, който се опитал да принуди служители на посолството на родината си в Източен Берлин да го пуснат на Запад, заплашвайки ги с бутафорно взривно устройство.

Кукучка бил допуснат до Берлинската стена и вече минавал през граничния пункт между Източен и Западен Берлин, когато е прострелян в гръб от близко разстояние посред бял ден. Вместо да бъде откаран в най-близката болница, той е вкаран в затворническата болница на Щази, където е оставен да умре от кръвозагуба.

В понеделник германски съд установи, че обвиняемият е действал по заповед на своите началници, но действията му не са оправдани нито от западногерманското, нито от източногерманското законодателство.

Според съда Мартин Манфред Н. е бил награден с медал за "неутрализиране" на Кукучка няколко седмици след убийството.