Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин смята, че всички средства, включително ракетите с голям обсег, не са решаващи за пълномащабна руска инвазия в Украйна. Той заяви това на пресконференция в края на срещата на контактната група "Рамщайн" в петък, 6 септември, пише "Европейская правда".

Остин отново припомня думите си, че "няма универсално средство, което само по себе си да е решаващо" във войната на Русия срещу Украйна, но подходът на САЩ е да интегрират различни средства за постигане на най-добър резултат.

"Ще продължим да правим всичко възможно, за да сме сигурни, че те (украинците) разполагат с всичко, от което се нуждаят, за да успеят и да създадат правилната динамика на бойното поле, може би да създадат някои способности и да помогнат на Украйна да защити по-добре територията си", отбелязва той.

В отговор на допълнителен въпрос, който припомни аргумента на Украйна за необходимостта от насочване на руските самолети, които нанасят удари по украински градове, към летища, ръководителят на Пентагона посочва, че Русия вече е преместила самолетите извън операциите на ATACMS.

"Украйна разполага със собствени, достатъчно мощни средства за поразяване на цели, които са далеч отвъд обсега на ATACMS или дори Storm Shadow", припомня той, като посочва за пример безпилотни летателни апарати.

Тази година за първи път САЩ разрешиха на Украйна да използва прехвърлените й оръжия за удари в руските гранични райони, от които се извършват нападения срещу украински градове.

В същото време Киев настоява разрешението да обхваща и цели дълбоко в руската територия, по-специално летища, на които са базирани изтребители, носещи ракети с далечен обсег, които Украйна досега не е успявала да порази.

Предишния ден Пентагонът също така заяви, че САЩ не са променили политиката си за ограничаване на използването на оръжията си за удари дълбоко в руската територия.