В петък (2 август) министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин анулира постигнатите по-рано тази седмица споразумения за признаване на вина с Халид Шейх Мохамед, обвинен в организирането на атентатите от 11 септември, и двама негови съучастници. Всички те са задържани във военния затвор на САЩ в залива Гуантанамо в Куба, съобщава Reuters.

В петък Остин освободи Сюзън Ескалие, която ръководи военния съд на Пентагона в Гуантанамо, от правомощията ѝ да сключва досъдебни споразумения по делото и пое отговорност.

"Упражнявайки правомощията си, аз незабавно оттеглям трите досъдебни споразумения ...", заявява Остин.

Много републикански законодатели, включително председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, остро разкритикуваха въпросните споразумения.

Мохамед е най-известният затворник в залива Гуантанамо. Той е обвинен в заговор за насочване на отвлечени пътнически самолети към Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона. При атаките от 11 септември загинаха около 3000 души. Съединените щати участват във войната в Афганистан, която продължава две десетилетия.