Германските власти планират да продадат логистичната компания Schenker, дъщерна фирма на Deutsche Bahn, съобщава вестник BILD.

Около 15 000 служители на фирмата се страхуват за работните си места, затова по-рано през деня много работници излязоха на митинги в различни градове в Германия.

"Г-н [канцлерът Олаф] Шолц и г-н [финансовият министър Кристиан] Линднер, защитете нашите работни места. Ние сме успешна компания и персоналът върши фантастична работа. Сега още една голяма компания в Германия е застрашена от изчезване“, заяви Марио Леман, председател на работническия съвет в завода Schenker близо до Мюнхен.

Schenker има оборот от около 20 милиарда евро, но компанията майка DB има дългове от около 33 милиарда евро и се нуждае от голяма и спешна парична инжекция.

В момента има двама кандидати за покупката на Schenker - датската транспортна компания DSV и частният капиталов фонд CVC, който управлява активи на обща стойност 186 милиарда евро. И двете предлагат около 14 милиарда евро за Schenker.

Профсъюзът Ver.di предполага, че ако логистичната компания бъде продадена на датската компания DSV, ще има масови съкращения на работни места - до 5300 служители в цяла Германия ще бъдат изложени на риск от уволнение. По-специално, всички служители в централата на Schenker в Есен са изложени на риск да загубят работата си.

"Ако Schenker бъде продаден на DSV, той ще бъде интегриран и ще изчезне като независима компания“, казва един от участниците в търга пред BILD, пожелал анонимност.

В същото време според BILD е много вероятно този петък, 13 септември, германското правителство и Deutsche Bahn все пак да вземат решение в полза на датската компания DSV.

"Като цяло DSV наистина иска да съкрати работни места, но не хиляди, а между 900 и 1200 и това няма да засегне складовете, а администрацията", поясни пред BILD източник, запознат със ситуацията.