Руски самолет за ранно предупреждение и управление на въздуха А-50 е бил забелязан над  Азовско море в сутрешните часове на деня. Това обяви говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

"Не се случва често във въздушното пространство да има повече или по-малко спокойна нощ, да няма атаки със средства за въздушно нападение, като безпилотни самолети, преди всичко, които сме свикнали да виждаме буквално всяка нощ.Тази нощ е една от малкото, в които нямаше предупреждение“, подчерта Игнат.

Той отбеляза, че след три мощни руски атаки в Украйна има известно успокоение, но това не означава, че "трябва да се отпускаме“.

"Току-що картата (на програмата "Вираж-планшет" – бел. ред.) беше празна, но сега се появиха 5-6 въздушни цели, включително вече известният А-50 в Азовско море, който предизвиква съдбата си“, отбелязва Игнат. Според него появата на машината не е изненадваща, тъй като "Русия все още има много такива самолети“.

"Говорихме предния ден какво ще стане след унищожаването на А-50 – ще дойде друг. Няма нищо чудно, защото все още има такива самолети в Русия. Следователно има А-50, има изтребители по-близо до Ростов, както и дронове, които наблюдават зад линията на фронта“, обясни говорителят на украинските ВВС.

На 14 януари ВСУ свалиха над Азовско море руски самолет А-50 и изведоха от строя Ил-22.