Руските власти задържаха ръководителя на парка "Патриот“ Вячеслав Ахмедов и заместник-ръководителя на Дирекцията за иновационно развитие към Министерството на отбраната генерал-майор Владимир Шестеров по подозрение за мащабна измама. Това се подчертава в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Ахмедов и Шестеров са заподозрени в присвояване на повече от 40 милиона рубли (приблизително 471 000 долара) при държавни поръчки за парка. Допуска се, че по случая може да се появят и допълнителни обвиняеми.

Парк "Патриот“ бе личен проект на бившия министър на отбраната на Русия и настоящ секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, а наскоро задържаният бивш заместник-министър на отбраната на Русия Тимур Иванов ръководеше изграждането му.

"Руски военен блогър, който е особено критичен към руското военно командване, приветства арестите на Ахмедов и Шестеров и подчерта, че двамата са от "стария екип“, който контролираше руското министерство на отбраната под ръководството на Шойгу“, се казва още в доклада. Предполага се, че арестите им "показват“ намаляване на влиянието на Шойгу.

Руски вътрешен източник, който по-рано правилно прогнозира няколко командни промени в руското МО, предположи, че наскоро уволненият бивш заместник-министър на отбраната армейски генерал Павел Попов, за когото се твърди, че е свързан с Националния команден център на отбраната на Русия, може да стане следващият висш служител, който ще да бъде арестуван.