Заместник-главният редактор на германския вестник BILD Пол Ронцхаймер пътува до Будапеща, за да интервюира министър-председателя на Унгария Виктор Орбан веднага след завръщането му от Киев и Москва.

"Фокус“ публикува основните тези от интервюто на Орбан:

"Какво ще се случи на фронта през следващите 2-3 месеца преди изборите в САЩ? Ще стане много по-лошо. Там има повече оръжия и руснаците са решени. Енергията на конфронтацията и броят на жертвите ще бъдат дори по-големи, отколкото през последните седем месеца. Въпреки че и сега броят им е ужасяващ. Това, което предстои, е много по-лошо, отколкото си мислим. <..> И двете страни полагат много усилия за това. Дори украинците станаха по-оптимистични, тъй като получиха много висококачествени оръжия. <..> Така че основният аргумент е човешката жертва. Това е най-важната морална мотивация. Но наред с това има и европейски интереси. Защото това, което се случва, е много лошо за нас“;

"Ситуацията е очевидна. Путин и Русия започнаха инвазия в Украйна. Но не искам да меря кой за какво е отговорен. Моята задача е да се съсредоточа върху това как да се постигне мир“;

"Зададох въпрос на лидерите на двете държави и правителства: възможно ли е да се договорим за ограничено във времето примирие, което да ускори мирните преговори? Защото сега всички мислят обратното. Първо сключете мирно споразумение и след това свалете оръжията. И двамата не са сигурни. И украинците, и руснаците отговориха същото като вас: че примирието е в интерес на врага, тъй като през това време той ще може да се възстанови и да се подготви за продължаване на войната.

"Той [Путин] има ясна представа какво ще се случи и как Русия ще спечели. Същото важи и за Зеленски. [За Путин] всичко е просто: вижте фактите, енергийните източници, населението. Путин не може да загуби, това е много логично. Ако погледнете войниците, оръжията и технологиите, които се използват във войната, тогава победата над Русия е трудно дори за представяне. Вероятността Русия изобщо да бъде победена е невъзможно да се изчисли“.