Будапеща няма да застане на страната на Киев по нито един въпрос на международните отношения, докато не бъдат възстановени езиковите права на етническите унгарци в Украйна. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред парламента на страната, предава Reuters.

Унгарското правителство обвинява украинските власти, че ограничават правата на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език чрез закон, приет през 2017 г. Особено в сферата на образованието, пояснява агенцията.

"Те искат да превърнат (унгарските училища) в украински и ако това не проработи, да ги затворят“, подчерта Орбан. "Няма да подкрепим Украйна по нито един въпрос на международната арена, докато тя не възстанови законите, които гарантират правата на унгарците“, отсече той.

Неговите изявления бяха направени, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта концепцията за разширен ЕС, включващ Украйна по-рано този месец. През декември членовете на организацията трябва да решат дали да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване. Тази стъпка ще изисква единодушна подкрепа от всички 27 държави от блока, отбелязва Reuters.

В речта си пред законодателите Орбан също отбеляза, че Унгария няма да бърза да одобри молбата на Швеция за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Освен това според него в момента няма заплаха за сигурността на скандинавската държава. "Чудя се дали има нещо спешно, което да ни принуждава да ратифицираме кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Не виждам такива обстоятелства“, заяви унгарският премиер.

Освен това Орбан, който "развива близки отношения“ с Москва, "се въздържа от критики“ на Владимир Путин и не иска да доставя оръжия на въоръжените сили на Украйна, отново повтори пред парламента, че планът на Брюксел да се откаже от руското гориво вреди на интересите на Европа и Унгария. В същото време правителственият ръководител увери, че вече е предприел стъпки за диверсификация на доставките, цитирайки неотдавнашни преговори с Катар, Турция и Азербайджан, отбелязва Reuters.