Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан "скастри“ заместник-главния редактор на германския вестник BILD Пол Ронцхаймер, който пристигна в Будепеща специално за интервю  с него, заради коментар за това какво означава за една страна Русия да й бъде съсед.

"Ако ви разбирам правилно, вие, като германец, току-що се опитахте да ми обясните какво означава да живееш до руснаци. Не забравяйте, че сме в Будапеща. Никой тук не може да чете лекции на унгарците за Русия. Унгария е била окупирана от Русия няколко пъти. Малко са хората на планетата, които знаят повече за Русия от унгарците. <..> Не мога да си позволя да не разбирам как мислят и действат руснаците. Живеем в несигурна част на света. Заобиколени сме не само от приятели. <..> И Европа не може да си позволи лукса да говори директно само с украинци, но не и с руснаци“, предупреди Орбан.

"Не обичам да изглеждам смешен. И никой сериозен човек не може да каже, че Русия планира да атакува НАТО. Познавам руснаци, не са като нас. Пълна глупост е да ги смятаме за същите като нас. Те имат различна история, култура, инстинкти и идеи. Други възгледи за свободата, за националния суверенитет. Всичко това е различно от гледна точка на европейците. Но те са рационални, хиперрационални“, обясни унгарският премиер.

В интервюто Орбан коментира възможността за връщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

"Той [Тръмп] е бизнесмен, човек, който се е изградил сам, той има различен подход към всичко. И мисля, че това е добре за световната политика. Той е човек на мира. През четирите години на управлението си той не започна нито една война. И направи много, за да донесе мир в дългогодишните конфликтни зони в много трудни региони. Затова му вярвам много“, сподели Орбан.

Унгарският премиер не пропусна и темата за Украйна, като увери, че войната там "никога нямаше да се случи при Меркел“.

"Тя имаше ясно разбиране за този регион. Не само в Германия, но и в цяла Централна и Източна Европа. Тя ясно разбира Русия. Но изобщо не разбираше идеята за либерална демокрация в Русия и този глупав подход на мнозина на Запад. <..> Но [при Меркел] тази [война] никога нямаше да се случи“.