Призивът на Марин Льо Пен към италианския премиер Джорджа Мелони да сформират дясна супергрупа в следващия Европейски парламент получи подкрепата на Виктор Орбан.

Унгарският премиер заяви, че "бъдещето на суверенистичния лагер в Европа и на десницата като цяло сега е в ръцете на две жени“, твърдейки, че ако Льо Пен и Мелони работят заедно "в рамките на една и съща група или коалиция, те ще бъдат сила за Европа“, пише Politico.

Партията на Мелони "Италиански братя“ в момента седи с Европейските консерватори и реформисти (ECR) в Европейския парламент, докато Националният сбор на Льо Пен е част от групата Идентичност и демокрация (ID).

На фона на прогнозите, че крайната десница ще "нарасне" на изборите за ЕС на 6-9 юни, Льо Пен издигна идеята за създаване на единна дясна група, която според нея може да се превърне във втора сила в парламента след дясноцентристката Европейска народна партия.

И Орбан споделя визията на Льо Пен. Инерцията, която ще произтече от такова партньорство, "може да бъде достатъчна, за да преконфигурира европейската десница или дори да измести Европейската народна партия“, заяви той.

Партията на Орбан Фидес напусна ЕНП през 2021 г. и преговаря за присъединяване към ECR. Въпреки това унгарският лидер заяви, че Фидес ще изиска ECR да изясни позицията си относно бъдещите отношения с подкрепяния от Унгария Национален сбор на Льо Пен и ЕНП, които Орбан критикува, че са под германско влияние.

"Освен броя на местата, които тази или онази партия ще получи, най-важното според мен ще бъде броят на членовете на Европейския парламент, които са готови да отидат по-далеч във войната в Украйна, и броят на тези, които ще бъдат за прекратяването му“, заяви той.