Министър-председателят  на Унгария Виктор Орбан пристига на посещение в Грузия, съобщава европейската редакция на POLITICO. В Тбилиси той ще бъде придружен от унгарския външен министър Петер Сиярто, министъра на икономиката Мартон Наги и министъра на финансите Михай Варга.

Там той ще има среща с премиера и правителството на страната, което е изправено пред обвинения в манипулиране на вота след изборите в събота.

В неделя от Европейския съюз заявиха за сериозни нередности по време на вота, който управляващата партия "Грузинска мечта“ спечели.

В изявление, публикувано в неделя вечерта, Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви, че изборите в Грузия са се характеризирали с "неравнопоставеност, разединяваща кампания в поляризирана атмосфера“.

Въпреки това Орбан поздрави министър-председателя Иракли Кобахидзе и партията "Грузинска мечта“ за "съкрушителната им победа“ още преди излизането на окончателните резултати от гласуването.

"Народът на Грузия знае какво е най-добро за страната му и изрази мнението си днес!“, изтъкна Орбан в социалната мрежа X.

От изданието посочват, че посещението отново ще подчертае сериозните различия във външната политика между унгарското правителство, което е ротационен председател на Съвета на ЕС, и другите страни от Съюза.

През лятото Орбан предизвика възмущението на лидерите на ЕС с поредица от посещения в Украйна, Русия и Китай.

Представител на ЕС посочва пред изданието, че пътуването на унгарския президент до Грузия трябва да се разглежда като "самостоятелно начинание на Орбан, който пътува в качеството си на национален представител и не представя Европейският съвет пред външния свят“.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ