Унгарският премиер заяви на пресконференция със словашкия си колега Роберт Фицо в Будапеща, че ще отстоява ветото си върху предложението за финансиране на Украйна с 50 милиарда евро за 4 години от европейския бюджет. По думите му, не се знае какво ще се случи с Украйна дори в рамките на 4 месеца, да не говорим за 4 години, предава Reuters. Едновременно с това Братислава обеща да подкрепя Унгария в нейната "легитимна“ битка за интересите й.

Европейският съюз трябва да помогне на Украйна в борбата й с руската инвазия, но не като отклонява ресурси от бюджета на блока, изтъкна Орбан.

Унгария се противопостави на усилията за преразглеждане на бюджета на ЕС, така че да се насочат 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят повече пари за други задачи като управление на миграцията. Лидерите на ЕС ще обсъдят въпроса на среща на върха на 1 февруари.

"Ако искаме да помогнем на Украйна, което смятам, че трябва да направим, трябва да го направим по начин, който не вреди на бюджета на ЕС“, подчерта още Орбан на пресконференция.

"Но да дадем 50 милиарда евро от бюджета на ЕС за четири години напред е нарушение на суверенитета и националните интереси на ЕС. Ние дори не знаем какво ще се случи след три месеца“, посочи той.

Орбан заяви, че всеки финансов механизъм за Украйна трябва да бъде отделен от бюджета на ЕС. По думите му, предложението на Унгария за създаване на такъв механизъм се основава на разпределяне на помощта на базата на брутния национален доход (БНД).

"Ако Брюксел приеме това, тогава ще има помощ за Украйна, извън бюджета“, заяви той. "Ако не, тогава ще ми е тъжно да спра този процес“.

Орбан говори след среща със словашкия премиер Роберт Фицо, който подобно на унгарския си колега заяви, че няма военно решение на кризата в Украйна, почти две години след инвазията на Русия.

Фицо заяви, че Словакия подкрепя Унгария в борбата за нейните интереси и че неговото правителство няма да подкрепи никакви мерки, ограничаващи правата на Будапеща в ЕС.

Той подчерта, че Орбан е имал "легитимна" битка в противопоставянето си на промените в бюджета на ЕС и сигнализира подкрепата си на предстоящата среща на върха.

"Словашкото правителство ще подкрепи предложенията, които премиерът на Унгария вече е представил или ще представи“, заяви Фицо.