Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че е поканил шведския премиер Улф Кристерсон да посети будапеща и да разговарят за присъединяването на Швеция към НАТО – процес, който Унгария и Турция блокираха.

"Днес изпратих писмо с покана до премиера Улф Кристерсон да посети Унгария за преговори за присъединяването на Швеция към НАТО", написа Орбан в социалната мрежа X.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо одобрена, тази на Стокхолм се задържа както от Турция, така и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска от шведското правителство да действа срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на негова територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ.

В края на декември унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма "голямо желание“ от страна на унгарските депутати да одобрят кандидатурата на Швеция.

На 23 януари се очаква общото събрание на турския парламент да обсъди и гласува протокола за присъединяване на Швеция към НАТО.