Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се опита да привлече подкрепата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за изпълнението на "мироопазващата му мисия“ в Украйна. Двамата са разговаряли в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, поясни говорителят на унгарския премиер Берталан Хаваши.

"Във вторник премиерът Виктор Орбан проведе разговори във Вашингтон с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за унгарската миротворческа мисия. По време на разговора бе обсъдена руско-украинската война, като се има предвид, че Турция досега е единственият успешен посредник в конфликта“, поясни Хаваси в съобщение, получено от представителството на ТАСС в Будапеща.

Преди това унгарското правителство се изказа високо за усилията на Турция, насочени към разрешаване на украинския конфликт, включително възобновяването на т.нар. зърнена сделка, която предвижда доставка на селскостопански продукти от Украйна на световните пазари.

Миналата седмица Орбан направи няколко чуждестранни посещения. На 5 юли той обсъди възможните условия за започване на мирни преговори в Москва с руския президент Владимир Путин. Три дни по-рано той посети Киев, където разговаря за това с украинския президент Володимир Зеленски. След пътувания до Киев и Москва Орбан посети Пекин и се срещна там с китайския президент Си Дзинпин.