Унгарският министър-председател Виктор Орбан отмени планираната за сряда (18 септември) реч в Европейския парламент поради наводненията в Унгария, предава брюкселската редакция на EurActiv.

"Заради екстремните метеорологични условия и продължаващите наводнения в Унгария отложих всички свои международни задължения", заявява Орбан в понеделник (16 септември) в X.

Миналата седмица Европейският парламент официално покани унгарското правителство да направи обръщение към законодателния орган в Страсбург. Поканата е обичайна, тъй като Унгария е в средата на шестмесечния си мандат като председател на дискусиите между 27-те държави членки на Европейския съюз. "Председателството" на Съвета на ЕС, както е известно, се поема на ротационен принцип от националните правителства.

Проливните дъждове през последните няколко дни предизвикаха сериозни наводнения в Унгария, както и в Австрия, Румъния, Словакия, Чешката република и Полша.

В неделя (15 септември) ръководителят на комуникациите на унгарското правителство Золтан Ковач публикува снимки в X на Орбан, който посещава някои от засегнатите райони. Според Ковач в понеделник министър-председателят е свикал "работна група за защита от наводнения".

Поканата на Европейския парламент е отправена към унгарското правителство, а не лично към Орбан, така че Будапеща по принцип може да изпрати някого, който да произнесе речта. Все още обаче не е ясно кой ще бъде той. Една от очевидните възможности е Балинт Одор, посланик на Унгария в ЕС.