Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕС, но настоява за "спазване на процедурите“ и все още не вижда причина за започване на преговори за членство. Това заяви унарският лидер преди началото на първия ден от срещата на върха на ЕС, предава "Украинская правда“.

"Разширяването не е теоретичен въпрос. Това е законово обоснован процес, който има седем предпоставки. Дори според оценкитена Европейската комисия три от седемте предпоставки не са изпълнени (от Киев), така че сега няма причина да се преговаря за членството на Украйна“, поясни той.

Коментирайки въпроса за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна, което Будапеща заплаши да блокира, Орбан посочи, че "парите за Украйна в краткосрочен план вече са предвидени в бюджета“.

"Ако искате да предоставите дългосрочна и голяма помощ, тогава трябва да намерим средства извън бюджета и ние го подкрепяме“, заяви той.

Преди това президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че по време на разговор с премиера на Унгария го е помолил да посочи поне една причина Украйна да не е в ЕС.

В сряда президентът Зеленски също заяви, че ако Унгария блокира решението на ЕС, това ще означава, че Путин е наложил вето.