В рамките на посещение в Северна Македония министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обеща помощ на Скопие в спора му с България, съобщава електронното издание МКД.

"Една от причините да съм тук в Охрид е да търся решение на спора с България и тук трябва да обърна внимание на името на държавата - Северна Македония“, подчерта Орбан пред начало на междуправителствената конференция на делегациите на двете страни.

"Северна Македония има спор с българите, които блокират присъединителния процес. Унгария е лидер на Съюза и е наш дълг да отидем в определени страни, за да разрешим съществуващите конфликти. Отчасти затова сме тук. Но председателството на ЕС минава бързо, ще видим, разбира се, има въпроси, които не минават лесно, като въпроса за миграцията“, обясни Орбан в интервю за унгарското радио Kossuth от бреговете на Охридското езеро.

Според Орбан има и друга важна причина, поради която е на посещение в Охрид и тя, както подчерта той, е фактът, че през Северна Македония минават важни търговски пътища.

"Ако искаме да транспортираме стоките си до Унгария, след като са пристигнали по море, нашият маршрут до гръцките пристанища минава през Северна Македония. Икономическото сътрудничество между двете страни е много важно“, отбеляза унгарският премиер.

"Преди името на тази държава беше Македония, но заради проблема с гърците се наложи да сменят името на Република Северна Македония. Трябва да бъда много внимателен и да формулирам името на държавата точно по този начин, за да не възникне определен международен проблем“, допълни още Орбан.