Унгарският премиер Виктор Орбан след преговори с руския президент Владимир Путин заяви, че всички в Европа са загрижени за прекратяването на конфликта в Украйна, предава ТАСС.

"Днес всички в Европа се тревожат за един въпрос: ще има ли прекратяване на огъня в Украйна? За нас, унгарците, най-важното е да спрем потока от бежанци, санкциите и войните между нашите съседи“, заяви унгарският премиер.

По-рано беше съобщено, че Путин води преговори с Орбан в кулоарите на третия форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път" в Китай. Путин отбеляза, че отношенията с много европейски страни се развиват и поддържат, както и с Унгария. В същото време ръководителят на руската държава отбеляза, че през 2023 г. стокообменът между Москва и Будапеща е спаднал с 30%.

Руският лидер отбеляза, че отношенията между двете държави се изграждат от десетилетия на основата на взаимното отчитане на интересите. Орбан на свой ред посочи, че Унгария никога не е била в толкова тежка ситуация, отколкото сега.

По-рано беше съобщено, че Орбан и Путин ще посетят Китай по едно и също време.