"Унгария е готова на споразумение с Украйна за отпускането на 500 милиона евро (978 милиона лева) от Европейския фонд за мир за закупуване на оръжия за Киев, но за това трябва делегация на украинската национална агенция за превенция на корупцията (НАПК) да посети Будапеща. Това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, който е отговорил на въпрос на журналисти преди срещата на върха на лидерите от ЕС, предаде РБК-Украйна.

"Очакваме украинската делегация да пристигне в Будапеща, за да обсъдим този въпрос. Ние сме отворени и готови да сключим сделка", е заявил Орбан.

По-рано външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че Унгария блокира отпускането на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир на страните от ЕС за закупуване на оръжия за Украйна, докато ръководството на  OTP Bank е под санкции и няма писмени гаранции от Киев, че самата банка няма да попадне отново в списъка с "международни спонсори на войната“. "Делегация на НАПК е поканена в Будапеща, за да обсъдят гаранции, но те все още не са отговорили", е коментирал Сиярто.