Премиерите на Унгария и Словакия Виктор Орбан и Роберт Фицо са блокирали отново отпускането на 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна. Това пише Politico, позовавайки се на дипломат, запознат с дискусиите.

Така, според източника, Орбан е казал, че подкрепата на ЕС не работи, а новоизбраният премиер на Словакия Фицо е споменал проблемите с корупцията в Украйна.

Отбелязва се, че за актуализиране на бюджета ЕС изисква подкрепата на всички 27 страни членки. Преди това Брюксел срещаше яростна съпротива само от Унгария по този въпрос, но сега към нея се присъедини и Словакия.

В същото време решението за актуализиране на бюджета на блока трябва да бъде взето до края на годината, тъй като сегашното финансиране от ЕС за Украйна трябва да приключи тогава.

Наскоро Европейският парламент подкрепи инициативата за създаване на Механизма за Украйна, който предвижда предоставянето на макрофинансова помощ на Украйна в размер на до 50 милиарда евро през следващите четири години.

Но Унгария е категорично против военна помощ от ЕС за Украйна и ще е необходима подкрепата на Будапеща за предложеното увеличение на бюджета на блока и финансовата помощ за Киев.

По-рано словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че Словакия няма да подкрепи Украйна военно и отсега нататък ще има "собствено мнение в Брюксел“.