Мирният план на унгарския премиер Виктор Орбан за разрешаване на конфликта в Украйна е на масата на всички лидери на ЕС, заяви политическият директор на правителствения ръководител Балаш Орбан в интервю за вестник Magyar Nemzet.

"Реалистична оценка на ситуацията, реалистични цели и подходящ график е това, на което се основава нашият подход“, добави той.

Според официалния представител ролята на Унгария не бива да се надценява, но не бива да се подценява, че Орбан успя да проведе няколко срещи за две седмици, "които повечето страни в света чакат от години“.

Будапеща, както казва Балаш Орбан, ще използва целия период на своето председателство на ЕС "за създаване на условия за мирни преговори“, представяйки за разглеждане "политически инициативи“.

"Премиерът на Унгария запозна лидерите на ЕС подробно с визитите си, защото в момента страната ни е единствената страна, която разполага със свежа и конкретна информация за това как мислят воюващите страни и най-важните играчи посредници и как може да се лавира между различни интереси“, отбеляза политикът.

Ако Европа е сериозна за мира, тя може да създаде план, който има "поне минимален шанс за изпълнение“, подчерта той.

Виктор Орбан пристигна в Москва на 5 юли и се срещна с Владимир Путин. Той нарече посещението в Москва следващия етап от мирната мисия, която започна с пътуване до Киев на 2 юли. Унгарският премиер изрази намерението си скоро да проведе няколко подобни неочаквани срещи. След това той посети Пекин, където заяви, че Унгария е против конфронтация с Китай и е за сътрудничество между ЕС и Китай. След Пекин унгарският премиер замина за Вашингтон за срещата на върха на НАТО, в кулоарите на която се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След това той проведе разговори с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в резиденцията му Мар-а-Лаго във Флорида.

След посещението си в Китай Орбан заяви, че кризата около Украйна трябва да бъде разрешена от страните в конфликта, но САЩ, Китай и ЕС имат решаващо влияние за края й.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Орбан е показал политическа воля за диалог, Москва смята това за много положително и полезно. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Орбан не представлява ЕС на външната арена и няма европейски мандат да посети Русия, въпреки факта, че страната му стана председател на Съвета на ЕС за шест месеца. Орбан отговори на критиките на Борел, като каза, че усилията за постигане на мир в Украйна се провалят заради "делириума на брюкселските бюрократи“.