Унгария желае да подпише споразумение за глобално сътрудничество с Украйна. Документът ще регулира отношенията между държавите. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан по време на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски.

"Опитваме се да затворим всички предишни спорове и да се съсредоточим върху бъдещето. Искаме да подпишем глобално споразумение за сътрудничество с Украйна, подобно на споразуменията, които имаме с другите ни съседни страни“, заяви унгарският лидер.

Министър-председателят добави още, че Будапеща ще участва в бъдещата модернизация на украинската икономика в съответствие със своите възможности.

По-специално, днешният диалог трябва да стане основа за бъдещ двустранен документ. Като цяло той ще трябва да регулира отношенията между страните и може да се основава на огледален подход към двустранните отношения между Украйна и Унгария.

В момента отношенията между страните не са в най-добро състояние. Има редица причини за това:

езиков въпрос.

Позицията на Унгария по отношение на войната. Въпреки факта, че Будапеща осъди нахлуването на Русия в Украйна, тя продължава да си сътрудничи с Кремъл и постоянно призовава Киев за мирни преговори с Москва.

Освен това унгарски официални лица вече многократно са правили дискредитиращи изявления спрямо Украйна.

Днес, 2 юли, Орбан за първи път от началото на пълномащабна война пристигна на посещение в Киев. Пътуването му е свързано с председателството на Будапеща на Съвета на Европейския съюз (ЕС).