"Унгарското правителство иска да попречи на Европа да влезе във война с Русия и знае как да го направи". Това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки на предизборен митинг, който се е провел на остров Маргит на река Дунав след "Марша на мира в подкрепа на политиката на правителството срещу ескалацията на конфликта в Украйна", предаде MTVA.

"Имаме огромна задача пред себе си, каквато никога досега не сме имали. Трябва да попречим на Европа да влезе във война, която ще доведе до нейното собствено унищожение", е заявил Орбан и е добавил, че "унгарското правителство знае как да направи това".

Според Орбан е необходимо да се "предотврати осъществяването на опасните планове на ЕС и НАТО, водещи до разрастване на конфликта в Украйна", и на предстоящите избори за Европейски парламент да се гласува за партии, които се застъпват за мир, а не за война.

Изброявайки "военните планове на Запада, които включват изпращане на войски в Украйна и снабдяване с още повече оръжия", Орбан е заявил, че "Европа се готви за война и всеки ден преминава нов етап по пътя към ада". Според него "Европа бърза към война към унищожението си във влак, чиито спирачки са отказали и машинистът е полудял" и това трябва да се предотврати.

"На изборите за Европейски парламент (6-9 юни) ще се опитаме да спрем този влак. Трябва да натиснем аварийната спирачка, за да могат поне тези, които искат, да слязат и да стоят далеч от войната", е заявил още той.