Според унгарския премиер Виктор Орбан трябва да се отговори на "много трудни" въпроси, преди Украйна да започне преговори за членство в Европейскя съюз, предаде Sky News.

Виктор Орбан заяви пред държавното радио, че блокът не може да избегне въпроса дали може "сериозно да обмисли членството на една държава и тя да започне преговори за присъединяване с държава, която е във война".

"Не знаем колко голяма е територията на тази страна, тъй като войната все още продължава, не знаем колко голямо е населението ѝ, тъй като то бяга ... да приемем една страна в ЕС, без да знаем нейните параметри, това би било безпрецедентно", е заявил той.

Орбан неведнъж е влизал в конфликт с Киев, а коментарите му идват дни след като заяви, че Унгария няма да подкрепи Киев в международен план, докато не бъдат възстановени правата на етническите унгарци в Украйна.

Несъгласието е породено от приетия през 2017 г. от Киев закон, ограничаващ използването на малцинствени езици, който засегна правата на около 150 000 етнически унгарци, живеещи в Украйна, особено в сферата на образованието.

През декември ЕС трябва да реши дали Украйна може да започне преговори за членство, като всички 27 държави членки трябва да дадат съгласието си. Дипломатите смятат, че Унгария може да се е против.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на войната в Украйна, но Орбан има по-топли връзки с Москва, допълва британската медия.