Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, ако спечели изборите, възнамерява да принуди Украйна към преговори с Русия. Това съобщава Financial Times (FT) като се позовава на частно писмо на унгарския премиер Виктор Орбан до лидерите на Европейския съюз.

Това съобщение предполага, че не трябва да се очаква мирна инициатива за Украйна от Тръмп, докато не осигури завръщането си в Белия дом.

"Въпреки това мога да кажа уверено, че скоро след изборната си победа той няма да чака встъпването си в длъжност, а ще бъде готов незабавно да действа като миротворец“, пише Орбан.

В същото време унгарският премиер подчерта, че Тръмп вече има "добре разработени планове“ за започване на мирния процес.

В тази връзка ръководителят на унгарското правителство призова страните от Европейския съюз да възстановят преките дипломатически контакти с Русия, за да улеснят мирното уреждане в Украйна.

Той също така заяви необходимостта от диалог на "високо ниво" с Китай, тъй като Москва, по думите му, "разчита силно на Пекин при воденето на конфликта".

По-рано кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Джеймс Дейвид Ванс заяви, че Доналд Тръмп, ако спечели изборите и се върне в Белия дом, възнамерява да обсъди с Русия уреждането на въоръжения конфликт в Украйна.