"Излъгани европейски избиратели, ние не подкрепяме срамното споразумение за разпределение на функциите", така унгарският премиер Виктор Орбан коментира, в социалната мрежа Х, споразумението на три от политическите групи в Европейския парламент за разпределение на ръководните позиции в ЕС.

Орбан обвини Европейската народна партия (ЕНП), че формира "коалиция от лъжи с леви и либерали".

"Ние не подкрепяме това срамно споразумение!", коментира Орбан по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, на която се очаква държавните и правителствените ръководители на ЕС да вземат решение кой ще бъде новият председател на Европейската комисия, който ще бъде новият председател на Европейския съвет и кой ще бъде новият върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност.

По-рано тази седмица шестима преговарящи от три политически групи в Европейския парламент - ЕНП, социалдемократи и либерали постигнаха споразумение за номиниране на настоящия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен за втори мандат, бившият португалски премиер Антонио Коща от редиците на социалдемократите да бъде председател на Европейския съвет, докато министър-председателят на Естония Кая Калас от редиците на либералите трябва да бъде ръководител на европейската дипломация.

Италианският премиер Джорджа Мелони, чиято политическа група Европейски консерватори и реформисти стана третата по големина в ЕП след европейските избори и измести либералите от това място, осъди споразумението на политическите групи. Мелони заяви, че е "сюрреалистично", че мнението на европейските избиратели не е взето под внимание.