Брюксел е "изнасилил“ легално Полша и Унгария, като е наложил приемането на Миграционния пакт. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в социалната мрежа X. По думите му, страната ще се придържа към безкомпромисната си позиция за миграцията и няма да приеме наложения от ръководството на Съюза план за разслеване на бежанци и мигранти в страните членки.

Той подчерта, че няма да има компромис по въпроса за миграцията през следващите години.

"Ще защитим нашите граници както от мигранти, така и от брюкселски бюрократи!“ - написа Орбан.

Преди това полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че много страни от Европейския съюз не искат да се съгласят с принудителното преместване на нелегални мигранти. Мнозина обаче се страхуват от "диктата“ на Брюксел и Берлин.

Преди това заместник-началникът на полското министерство на вътрешните работи и администрация Мачей Вонсик заяви, че нелегалните мигранти в Полша се преструват на бежанци, за да стигнат до Германия, като по този начин мамят "глупавата Европа“. Мнозина, които се опитват да пресекат полско-беларуската граница, не търсят убежище в Полша. Тези хора твърдят, че търсят международна закрила в страната, но след това продължават към Германия, заобикаляйки центровете за задържане на бежанци.