Страните от ЕС ще трябва да платят за "военната авантюра", която започнаха в Украйна, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в реч в град Бейле-Туснад, Румъния, предават Magyar Nemzet и унгарският телевизионен канал М1. По думите на Орбан страните от Азия ще са определящ световен център през следващите десетилетия.

"Европейският съюз трябва да плати цената за военната авантюра", коментира Орбан, като добави, че ЕС вече е "загубил войната, не може да изплати украинските заеми и да финансира възстановяването на Украйна".

Според унгарския премиер, ако Доналд Тръмп дойде на власт в САЩ, той "ще накара ЕС да плати за сигурността си" и ще "изтръгне от всички цената" за промяна на световната система.

В този контекст Азия ще бъде определящият център на света в продължение на десетилетия, ако не и столетия, като съюзите БРИКС и ШОС ще положат основите на "зараждащия се нов световен ред".

"В продължение на много десетилетия, ако не и столетия, Азия ще се превърне в определящ център на света. Китай, Индия,Пакистан, Индонезия, може да се продължи. Вече се създават платформи - има инициатива на БРИКС, има Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС), която изгражда нова световна икономика около тези страни", коментира Орбан.