Европейският съюз се опита да овладее конфликта в Украйна, но САЩ го ескалираха и се опитаха да му придадат глобален характер. Това подчерта министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в сутрешната програма на радиостанция Kossuth, предава ТАСС.

Орбан бе помолен да коментира неотдавнашното интервю на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за вестник Berliner Zeitung, в което той твърди, че украинските власти са отказали да сключат мирно споразумение с Русия на преговорите в Истанбул през март 2022 г., защото САЩ не са им позволиха да го направят.

"Това, което каза бившият германски канцлер, е добре известен факт в света на дипломацията. Ние знаем от всякакви доклади и разузнавателни източници, че в Истанбул всъщност е сключено споразумение между руснаците и украинци, което украинците не са подписали по заповед на американците“.

Според него някой ден тази информация ще стане достояние на широката общественост. "Историците ще разберат за това един ден“, увери Орбан.

Той припомни, че през 2015 г. бяха сключени Минските споразумения, насочени към разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Подходът на Европейския съюз тогава бе следният: "това е конфликт между двата славянски народа Русия и Украйна, той трябва да бъде изолиран и ние ще помогнем за разрешаването му“, припомни премиерът на Унгария.

"Но американците влязоха в тази игра и оттогава беше взета посоката не да се сдържа, не да се локализира, а да се разшири и ескалира конфликтът, който става все по-глобален“, обясни Орбан.

По думите му "все повече и повече хора се изпращат на фронта, все повече и повече оръжия се доставят, все повече и повече пари се харчат“ за оказване на военна помощ на Украйна.

"Унгария не подкрепи насочването на оръжия и аз не подкрепям предоставянето на средства от унгарските данъкоплатци" за закупуване на оръжия за украинската армия, заключи ръководителят на правителството в Будапеща. "Щастливи сме да помогнем, защото сме християнска страна и ние трябва да помагаме, но не искаме да подкрепяме украинската държава в борбата с оръжия, закупени с наши пари“.