Продължава издирването на 12 души, изчезнали след вчерашния пожар на ферибота, плаващ от Гърция за Италия, а 280 пътници и членове на екипажа вече са спасени, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от скопското електронно издание "Опсервер".

Броят на изчезналите се е увеличил от 11 на 12, след като двамата пътници, които останаха блокирани във ферибота с часове, бяха открити и спасени вчера, но идентифицирането им разкри, че единият от тях, вероятно мигрант, е пътувал нелегално и не е бил в официалния списък на пътниците..

Фериботът все още е в морето край Корфу, а днес гасенето на огъня продължава. Членове на Специалното звено за управление при бедствия на гръцката противопожарна служба вчера следобед спасиха двамата блокирани във ферибота пътници, а по-рано 278 пътници и членове на екипажа бяха транспортирани до остров Корфу.

Гръцкият министър по морските въпроси Янис Плакиотакис каза, че това е мащабна операция за търсене и спасяване и че е започнало разследване, за да се установи причината за пожара. Според показанията на пътниците пред гръцките медии, капитанът ги е информирал около 4.30 часа сутринта, че трябва незабавно да напуснат каютите си, да се съберат на палубите, след което са били снабдени със спасителни жилетки и евакуирани в спасителни лодки, а по-късно отведени от кораби на гръцката и италианската брегова охрана.

Все още не е известна причината за пожара, който избухна, докато фериботът е плавал в морето североизточно от остров Ерикуса. Фериботът "Еврофери Олимпия" плава под италиански флаг, и е отпътувал от Игуменица за Бриндизи, като по официални данни е имал 239 пътници и 51 членове на екипажа, както и леки коли и камиони. Броят на спасените включва още двама души, които не са били в списъка на пътниците и вероятно са пътували за Италия нелегално.

Превод и редакция: Юлиян Марков