Астрономи от Тексаския университет в Остин отхвърлиха предишни твърдения, че ранните галактики са имали аномално висока маса. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в The Astrophysical Journal.

Преди това се смяташе, че някои галактики в ранната Вселена имат изключително големи маси, което противоречи на стандартния модел на космологията. Ново проучване обаче показа, че тези галактики всъщност са много по-малко масивни, отколкото се смяташе. Оказва се, че черните дупки вътре в галактиките увеличават яркостта си, създавайки погрешно впечатление за тяхната маса.

Изследването използва данни от проекта CEERS, който се фокусира върху изучаването на еволюцията на Вселената. Учените са теоретизирали, че допълнителната светлина от тези галактики не идва от звездите, а идва от триенето на газ, който се нагрява и ускорява в акреционните дискове на черната дупка. Това кара галактиките да стават по-ярки и създава илюзията за по-голяма маса.

След изключване на галактики с черни дупки от анализа, останалите обекти се оказаха напълно съвместими с прогнозите на стандартния модел на космологията. Това опровергава идеята, че откритите ранни галактики могат да оспорят теорията за еволюцията на Вселената.