Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер реши следващите избори за Бундестаг да бъдат насрочени за 28 септември следващата година. Така той изпълни препоръката на федералния кабинет, която му бе изпратена през юли, подчертава вестник BILD.

Според германския изборен закон денят на изборите винаги трябва да е неделя или официален празник. По-рано кабинетът заяви, че датата 28 септември е "изкристализирала“ след дискусии с властите във федералните провинции и парламентарните групи.

Вече е известно, че следващият състав на Бундестага ще бъде значително по-малък от сегашния. Парламентът, според новия избирателен закон, ще бъде намален от 733 на 630 места.

Последните социологически проучвания показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) в момента води по рейтинг с подкрепата на 34% от избирателите. Блокът е по-силен от трите партии, които сега съставляват коалиционното правителство. Социалдемократите имат 16%, "Зелени“ са с около 11%, а свободните демократи разчитат на подкрепата на едва пет на сто от избирателите. Общо "светофарната коалиция“ е с рейтинг от 32,5%.