Председателят на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц призова германския канцлер Олаф Шолц да спре да отлага и да разреши прехвърлянето на ракети с голям обсег Taurus на Украйна, съобщава вестник Das Rheinische Post.

Според Мерц "колебанията относно доставката на крилати ракети Taurus трябва да спрат“, а Шолц трябва да изостави сдържаността си по този въпрос.

"Това много би помогнало на Украйна“, увери лидерът на ХДС.

Политикът приветства призивите на Шолц към западните съюзници да увеличат помощта за Киев, но отбеляза, че ако канцлерът промени позицията си за прехвърляне на ракети на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), изявлението ще вдъхне повече доверие.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин няма да доставя на Киев оръжия с голям обсег, които може да бъдат използвани за атаки на руска територия. Според него Германия се придържа към същата политика като САЩ в това отношение. Украйна официално поиска крилати ракети Taurus от Германия в края на май. До август се засилиха призивите за доставка на ракети с голям обсег на Киев, главно от представители на партии от управляващата коалиция - колегите на Шолц от ГСДП и техните партньори от Свободната демократическа партия.

По-късно в германските медии се появи информация, че Берлин може да достави на Украйна ракети Taurus, след като модифицира обсега им, за да предотврати нападения на руска територия.