Стотици противници на беларуския президент Александър Лукашенко маршируваха през полската столица Варшава в сряда, за да отбележат третата годишнина от техния неуспешен опит да го свалят от власт на избори, които според тях са фалшифицирани, пише Reuters.

Протестите продължиха месеци, след като Лукашенко спечели президентските избори на 9 август 2020 г. Западните страни подкрепиха искането на протестиращите за мирно предаване на властта и наложиха икономически санкции на Беларус.

Силите за сигурност на Лукашенко потушиха яростно протестите, предизвиквайки масово изселване на беларуси, много от които се заселиха в съседна Полша.

"Това е много важен ден, три години от началото на нашите протести срещу Лукашенко, който открадна нашите избори, нашата страна“, заяви 54-годишната лекарка Светлана Мишурова. "Искаме страната ни да бъде свободна, така че хората в страната ни да са свободни да избират своя президент“.

Демонстрантите развяваха историческото белоруско червено-бяло знаме, което сега е символ на опозицията. Единият носеше лозунга "За нашата и вашата свобода".

Противн news pic 2
©
иците на Лукашенко в изгнание се срещнаха във Варшава в неделя, за да покажат единство и да планират стратегия, включително издаването на паспорти на "Нови Беларус“.

Създадено през август 2022 г. от Светлана Тихановская, самопровъзгласилото се правителство на Беларус в изгнание отвори повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина.

Докато опозицията е обединена от гнева си срещу управлението на Лукашенко, те са разделени относно тактиката, като някои казват, че е време да се направи повече за организиране на въоръжена съпротива.