Влезлите в парламента грузински опозиционни партии обявиха бойкот на законодателния орган на кавказката държава, предава РИА Новости. Едновременно с това в понеделник вечерта, след призива на държавния глава Саломе Зурабишвили, привържениците им се събраха на протестен митинг в центъра на столицата Тбилиси.

"Не обмисляме да работим в този парламент“, заяви Анна Долидзе, един от лидерите на партията "Силна Грузия“.

Две опозиционни партии - "Единство - национално движение" и "Коалиция за промяна", които влязоха в парламента след изборните резултати, по-рано обявиха, че се отказват от депутатските си мандати.

Лидерът на четвъртата опозиционна партия "За Грузия" Георгий Гахария също обяви отказа си да работи в новия парламент.

На 26 октомври в републиката се проведоха парламентарни избори. Според Централната избирателна комисия, след преброяване на всички бюлетини, управляващата партия "Грузинска мечта" печели с 53,93% от гласовете. Освен това в парламента влизат четири опозиционни партии, които получават общо 37,78%.

Представители на опозицията заявиха, че не признават данните на ЦИК. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви изборите за напълно манипулирани и призова за протести. Политикът подкрепя проевропейската опозиция и инициира обединението на основните опозиционни партии.

В същото време специалният координатор на краткосрочната мисия на ОССЕ Паскал Ализар отбеляза добрата организация на изборите в Грузия.

На свой ред председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили определи действията на Зурабишвили и опозицията като подготовка за преврат.